Jan van Houten | Buyor Group
Kopieer link
Sluiten
Jan van Houten Jan van Houten Inkoopadviseur - Gemeente Arnhem
"

Gevraagd en ongevraagd advies op de uitvoering van mijn ‘nieuwe’ tactische inkooprol.

"

‘Toen ik net was begonnen als inkoopadviseur heeft Paul mij gecoacht. Ik kon bij Paul terecht met inkoopinhoudelijke en technische vragen. Verder kreeg ik gevraagd en ongevraagd advies op de uitvoering van mijn ‘nieuwe’ tactische inkooprol. 

Paul heeft mij geleerd dat het van belang kan zijn om in de begeleiding en advisering binnen een inkoopproces, inhoudelijk te begrijpen waar de opdracht over gaat. In dat geval kun je beter adviseren en kritisch kijken naar eisen, voorwaarden en gunningscriteria. Verschillende inkoopadviseurs zijn van mening dat zij de inkoopprocedure begeleiden en niet van de inhoud zijn, maar Paul vindt dat juist belangrijk. En ook ik ben van mening dat dit een duidelijke meerwaarde kan hebben.

Verder heb ik geleerd dat het doen van marktonderzoek een belangrijke meerwaarde kan hebben binnen een inkoopprocedure. Streven naar breed gedragen oplossingen voor een probleem, ambitie van verandering, eisen, tarieven, creatieve ideeën en haalbaarheid, waarbij de deskundigheid van professionals maximaal wordt ingezet.

Iedere inkoopopleiding voorziet in theoretische kennis, maar het toepassen van regels en technieken is in de praktijk soms lastig. Verder vraagt de rol van begeleider en adviseur in inkoopprocessen, ervaring in gesprekstechnieken en adviesvaardigheden. Hierin kun je leren en ontwikkelen door te doen, meters te maken en feedback (Tips en Tops) te krijgen. Zo kun je als beginnend inkoopadviseur de neiging hebben om direct oplossingen aan te dragen op vragen. Soms is het beter om zaken eerst goed uit te zoeken en met een weloverwogen advies te komen.

In zijn rol als coach heeft Paul een duidelijke meerwaarde gehad in de start van mijn ontwikkeling als inkoopadviseur.